Internationell fotboll 2009/10

Så är då säsongerna igång, eller håller på att starta, i de europeiska fotbollsligorna. I de tre stora ligorna ser läget ut som följer: Vi har ett vingklippt Serie A, som förlorat sina två största stjärnor, ett Premier League som i år kan komma att bli en strid på kniven, och La Primera där det förmodligen kommer handla om två lag när det gäller ligaguldet. 

Serie A har alltså förlorat sina två största stärnor, Kaka och Zlatan, till spanska ligan. Ligan har halkat efter Spanien och England i utvecklingen, och det är inte längre här de största världsstjärnorna spelar, som det var på 90-talet. Att Zlatan har försvunnit har också gjort att ligan tappat attraktionskraft i Sverige, det var ju nära att det inte blev några sändningar alls av ligan här, men nu har ju Kanal 9 fått rättigheterna, så nu får man tack och lov se Serie A- matcher på tv. Att ligan bryter sig loss från Serie B, för att ensamma få pengar för tv-rättigheterna, var väl bara ett naturligt steg för att komma ikapp konkurrenterna. Givetvis synd för Serie B klubbarna, men knappast oväntat. Trots allt så är det fortfarande Serie A jag helst ser på, och det finns ju fortfarande bra spelare. Inter har ju till exempel köpt in ett par världsspelare (Eto'o och Sneijder) för att täcka upp förlusten av Zlatan. Inter och Milan hade ju faktiskt två världslag på planen i kvällens derby, låt vara att det bara var Inter som spelade som ett. Med tanke på vilket lag de har på pappret borde de rent logiskt vinna Serie A också i år. Men det vetefan om det blir så. Dom andra lagen gör nog allt de kan för att Inter inte ska vinna i år igen. Det kan nog bli en jämn kamp i toppen, som jag ser kan fem lag vinna serien; Inter, Roma, Juventus, Fiorentina och Milan (den usla insatsen ikväll lär inte påverka spelet hela säsongen). Mitt favoritlag Juventus verkar vara på gång igen, och ser starkare ut än på länge. De har en spännande tränare i Ciro Ferrara och har gjort bra värvningar. Vill sig allt väl skulle det kunna bli en ny scudetto.

I England finns det nästan lika många lag i kampen om vem som ska vinna ligan. Dock kommer nog inte Manchester City blanda sig i den striden redan i år, man brukar inte kunna köpa sig upp från en mittenplacering till ett ligaguld på bara ett år. Det kommer istället att bli en kamp mellan de fyra stora som vanligt. Den här gången kan dock inte Manchester United vinna så komfortabelt som de gjorde förra säsongen. I och med förlusten av Christiano Ronaldo kommer de att få en svårare säsong. Chelsea, Liverpool och Arsenal har också mycket starka lag, så det här blir en strid på kniven. 

I Spanien har Real Madrid och Barcelona spetsat till sina redan starka lag med ett par världsspelare. Det kommer att bli en hård tvekamp om titeln dessa lag emellan. Det ser svårt ut för lagen närmast under att få ett finger med i spelet. Skulle Valencia, Villareal eller något annat lag utmana är det en stor skräll. Dessutom är det fem säsonger sedan ett annat lag en Barca eller Real vann ligan.    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback