Inga mål, ingen seger

Så enkel är ju fotbollen. Gör man inga mål så vinner man inga matcher. Och några mål gjorde heller inte Sverige i gårdagens VM-kval match mot Portugal. En nyckelmatch som hade behövt vinnas för en lättare väg till VM. Nu blev det ingen seger, och om Sverige ska vara med i Sydafrika om ett och ett halvt år, måste laget ta poäng i en del tuffa matcher.

Jag skrev ju här efter matchen mot Ungern att det inte fanns någon risk att Sverige skulle spela så dåligt som de gjorde i den matchens första halvlek mot Portugal. Och så blev det nu inte heller. Första halvlek genomfördes på ett bra sätt av Sverige, de skapade många chanser, spelade en fin anfallsfotboll, och höll tätt bakåt. Det ändå som saknades var målen. Det är ju bara fan att Johan Elmander skulle missa sina chanser! Någon av dem kunde lika gärna gått i mål. Sedan stannade ju spelet av i andra halvlek. Det var två lag som bevakade poängen, och inte ville förlora, dock var Portugal något vassare, och det blev lite nervöst ett par gånger i början av halvleken. Dock blev den aldrig det lågvattenmärke som första halvleken mot Ungern var.

En given fråga efter matchen är: Varför fortsatte inte Sverige spela sitt spel från första halvlek under fortsättningen av matchen? Hade de spelat i andra halvlek som de gjorde i första så tror jag att de hade vunnit matchen. Detta gäller för Portugal också, det lag som hade vågat i andra halvlek hade vunnit. En annan fråga är: Varför gjorde inte Lagerbäck några byten? Han anser tydligen att byten inte kan förändra en matchbild. Där kan jag delvis hålla med honom. Laget blir ju inte bättre direkt bara för att man tar in ett par nya spelare på planen. Men säg att en anfallare byts in och han gör mål. Nog ger detta ändå laget positiv energi, som gör att de kan förändra matchbilden. Poängen här är att Lagerbäck skulle ha bytt in Markus Berg igår, istället för Elmander som inte tog vara på sina chanser i första. Tänk om han hade gjort mål! Detta hade kunnat bli matchavgörande.
Och detta leder oss raskt vidare till nästa problem; målskyttet. Som Patrik Ekvall konstaterade i sin krönika i tv4 sporten så har Sverige förtvivlat svårt med målskyttet. Fem av sex halvlekar i kvalet har varit mållösa. Jag har ju tidigare propagerat för att Elmander och Zlatan ska spela på topp. Efter Elmanders målmissar igår borde jag kanske ha ändrat åsikt. Men icke. Elmander visade att han var på hugget igår, och spelade bra även om målen uteblev. Men det var ju faktiskt ett tag sedan han spelade en match som anfallare i landslaget. Ge han bara lite tid så kommer nog målen. Och att Zlatan är en världsspelare, det visste vi ju, och han visade lite av den klassen igår, i alla fall i första halvlek. Men han kom alldeles för sällan in i straffområdet. Hans avslut kom utifrån eller så agerade han framspelare. Men det är ju straffområdet han är som farligast, och det är där avsluten ska komma.  Men så måste man också ta med i beräkningen att han alltid är hårt uppvaktad av försvararna och att han, som nämndes i efter matchen igår, inte har lika bra medspelare i Sverige som i Inter. Men, får han ett enda läge inne i straffområdet så kan det vara mål, därför kan nyckeln till framgång i kvalet vara att ge Zlatan så mycket boll som möjligt. En annan spelare  som gjorde en bra match igår var en annan ex-mffare, nämligen Daniel Majstorovic. Han hade total koll i försvaret, och var i stort sett felfri. Nu har Lagerbäck angenäma problem med tre mittbackar av hög klass. För samtidigt som anfallet inte gör mål, måste också sägas att försvaret inte släpper in mål. Bara ett insläppt mål på tre matcher, och dessutom ett betydeslelöst sådant! Detta bådar väl ändå gott om vi nu ska avsluta lite positivt!

Hursomhelst så ser detta VM-kval alltmer ut att bli en nagelbitare för svensk del. Bara och hoppas att det slutar lyckligt den här gången också!