Vann rätt låt?

Nja, jag höll ju faktiskt på Måns Zelmerlöw igår. Men visst var det en bra låt som vann. Det som jag mest vill diskutera är dock själva omröstningen, för jag har då aldrig sett något liknande sedan både svenska folket och juryn fick rösta. Nu säger jag inte att det var något skumt med röstningen eller så, men den blev totalt annorlunda jämfört med tidigare år. Det är konstigt hur folket och juryn kan rösta så totalt olika. Visst dessa två har ju röstat ganska olika tidigare, och haft olika favoriter, men att folket skulle rösta så totalt annorlunda än juryn blev en smärre chock för mig, de vände upp och ner på allting. Och att jurygruppernas poäng skiljer sig så pass mycket åt har jag aldrig sett tidigare, de brukar vara ganska överens om vilken låt som de tycker är bäst. Måhända har man gjort om det så det är lite olika människor i jurygrupperna i de olika städerna.

Nåväl, jag var förstås segerviss efter juryns omröstning, juryn och folket brukar ju som sagt rösta ganska likt. Och Måns är ju populär, han måste ju få en av de högsta poängsummorna, om inte den högsta, och då är segern klar. Men icke. För övrigt så var juryns topp tre mycket bra. De kunde väl ha fått bestämma resultatet själva den här gången. Men folket måste ju också rösta, och den här gången hade de (vi) fel (om man ser till min smak då alltså). Måns Zelmerlöws låt var en skön poplåt, bättre än Cara Mia, men det var tydligen inte en så stor del av svenska folket som delade min åsikt. Men Malena Ernmans "La Voix"  var ju bra den också, jag är rätt svag för operapop. Dessutom är det lite häftigt att ha sett melodifestival vinnaren live, jag såg nämligen genrepet till deltävlingen här i Malmö. Låten har nog en stor chans att lyckas i Moskva, den lär sticka ut ganska mycket där. 
Man kan undra vad Christer Björkman ska ändra på nästa år om det blir fiasko nu igen. Kanske får den internationella juryn utse vinnarlåten själva. Eller så sänder man ut melodifestivalen i Europa, och så får europeerna rösta i den svenska melodifestivalen. Den internationella juryn var ju totalt onödig. Deras röstande gjorde varken till eller från. De enda de gjorde var att ta Sofia till finalen, men alla visste ju på förhand att hennes låt inte skulle ha någon chans. Att hon inte kom sist var en av kvällens stora överraskningar. Så, Christer Björkman och melodifestivalledningen verkar vara besatta av att nå en framgång i eurovision. Och därför tar man in en europeisk jury för att få veta vilken musik som gäller ute i Europa, men deras medverkan visade sig inte påverka någonting egentligen. De är ju ändå en svensk melodifestival, så då måste man väl gå efter svenskarnas musiksmak. Om denna sedan är samma som europeernas, det går aldrig att avgöra på förhand.