Så var fotbolls-VM 2014

Så har det nu gått snart två veckor sedan finalen i VM avgjordes, när Mario Götze styrde in det avgörande 1-0 målet i förlängningen i finalen mot Argentina, och Tyskland blev världsmästare för första gången på 24 år. Och visst var det ett fantastiskt VM, mycket underhållande fotboll, särskilt i gruppspelet. I slutspelet blev spelet lite mer avvaktande när lagen inte vågade riskera lika mycket. Men även där bjöds det på många spännande matcher, det var mycket nerv i de flesta av dessa.  Mycket hände under hela turneringen, det blev oc kså en stor skandal när Suarez bet Chiellini. 
 
Att Tyskland fick vinna VM tycker jag var väldigt rättvist. Sett till hela turneringen så var det dem som var det bästa laget, och de har varit nära i det närmaste turneringarna utan att nå ända fram, men oftast stått för den bästa fotbollen. Och nu fick de alltså äntligen utdelning. Joachim Löw hade också lyckats med att bygga ett nästintill perfekt lag. En stabil målvakt i Manuel Neuer som bara släppte in tre mål på hela turneringen. Ett superstabilt försvar anförda av Mats Hummels. Ett kreativt mittfält och ett anfall med en Thomas Muller i storform, och en Miroslav Klose som uppenbarligen fortfarande kan göra mål, och blev VM:s meste målskytt genom tiderna. Det var dock inte stabilt rakt igenom för tyskarna. Efter den inledande storsegern mot Portugal blev det lite problem i de två följande gruppspelsmatcherna. Och de fick stora problem mot Algeriet i åttondelsfinalen där de länge var illa ute, och behövde förlängning för att vinna. Men sedan var det egentligen inte någon diskussion. Semifinalen mot Brasilien var ju minst sagt imponerande, och även om det behövdes förlängning mot Argentina, var Tyskland det bästa laget också i den matchen. Det råder ingen tvekan om att bästa laget vann.
 
Tysklands finalmotståndare, Argentina, bjöd inte på det skönspel som vi vant oss vid från tidigare VM, utan gnetade sig fram till final. Det gick iofs bättre än under de senaste VM-slutspelen, finalen var deras största VM framgång sedan 1990. Så det är kanske Argentinas nya melodi, att spela stabil men tråkig fotboll. Med Messi där framme så funkar nog det mesta. Holland lyckades med ett delvis nytt lag ta sig tillbaka till rampljuset efter EM fiaskot och ta brons. Det var dock de äldre stjärnorna (Robben, Sneijder  och van Persie) som visade vägen  offensivt, och Robben var i mitt tycke turneringens bäste spelare. Man ska inte heller glömma Tim Krul som byttes in till straffläggningen mot Costa Rica, och blev hjälte med hjälp av psykningar och räddningar. Med facit i hand skulle nog van Gaal bytt in honom i semifinalen också. Brasilien lyckades inte leva upp till förväntningarna i sitt eget mästerskap, och gick på pumpen rejält mot Tyskland i semifinalen, i en av de sjukaste utskåpningarna jag har sett i fotboll. Inte värdigt en semifinal. Man borde ha sett varthän det barkade; Brasilien imponerade sällan fram till semifinalerna. Neymar var den enda spelare som var bra rakt igenom, men han blev dessvärre skadad  i kvartsfinalen i en situation som borde ha lett till utvisning. Dock ingen tvekan om att det här var ett fiasko för Brasilien, även om det faktiskt var deras bästa VM på tolv år. Men när VM spelas i Brasilien förväntar man sig definitivt mer än en fjärdeplats av hemmalaget. 
 
Brasiliens kvartsfinalmotståndare Colombia var det  lag som spelat den bästa fotbollen fram till kvartsfinalerna. Med snabb och offensiv fotboll manövrerade de enkelt ut sina motståndare, och James Rodriguez fick ett internationellt genombrott som hette duga. Mot Brasilien tog det dock stopp, i brassarnas bästa match, den enda där de egentligen imponerade. Men starkt av Colombia att gå så pass långt utan sin på förhand sett bästa spelare. Tänk vad de hade kunnat göra med Falcao i laget. Costa Rica var utan tvekan VM:s största överraskning. Att de skulle vinna sin grupp före Uruguay, Italien och England hade nog få räknat med. Men med en målvakt som Keylor Navas och ett lag som kämpade för varandra lyckades  de uppnå något som de nog inte ens trodde på själva. De lyckades till och med pressa Holland till straffar i kvartsfinalen. En del europeiska storlag försvann redan i gruppspelet. Av dem var det Spanien som stod för det största fiaskot. Att efter tre raka segrar i stora mästerskap vara utslagna redan efter två omgångar i gruppspelet var ett tungt fall. Kanske börjar bli läge för generationsväxling?
 
En slutsats man kan dra av det här mästerskapet är att även om Europa fortfarande dominerar fotbollen så börjar övriga kontinenter (Nord- och Sydamerika) komma ikapp. Som sagt så åkte några av de europeiska storlagen ut i gruppspelet och Europa fick, precis som för fyra år sedan, bara med sex  lag till åttondelsfinalerna. Men och andra sidan tog både Tyskland och Holland medalj, och Tysklands seger var den första för ett europeiskt lag i Sydamerika. Så man kan nog säga att Europa dominerar fotbollsvärlden än så länge.
 
Här är mitt VM- drömlag:
 
Målvakt:
Keylor Navas
 
Backar:
Daley Blind
Mats Hummels
Ron Vlaar
Philip Lahm
 
Mittfält:
Xherdan Shaqiri
Javier Mascherano
James  Rodriguez
Arjen Robben
 
Anfall:
Thomas Muller
Neymar
 
Bäst och sämst i VM:
 
VM:s bäste spelare: Arjen Robben
Bäste målvakt: Keylor Navas
Bäste back: Mats Hummels
Bäste mittfältare: Robben
Bäste anfallare: Thomas Muller
Bäste tränare: Joachim Löw
VM:s största genombrott: James Rodriguez
Största överraskning: Costa Rica
Största besvikelse (lag): Spanien
Största besvikelse (spelare): Andres Iniesta
Roligaste laget: Colombia
Tråkigaste laget: Argentina
Störst kämpade lag: USA
Sämsta lag: Kamerun
Fulaste lag: Kamerun
Starkaste upphämtningen:  Portugal (mot USA)
Bästa domarinsats: Nicola Rizzoli
Sämsta domarinsats: Yuichi Nishimura
Bästa match: USA- Portugal
Sämsta match: Argentina- Holland