...

Jag lämnar rubriken tom. Kan inte komma på något att skriva. Så illa var det. MFFs insats idag var det mest pinsamma jag sett av laget sedan 0-6 mot Göteborg 2001. Och då har man ändå fått uppleva en del lågvattenmärken de senaste åren. Så jävla pinsamt dåligt, ingen vilja eller kämparanda alls, och ett försvar som är helt obefintligt, och ett anfall som inte förmådde skapa mycket. Efter 0-3 fick jag nog och cyklade hem. Hade Halmstad avslutat bättre hade förlustsiffrorna kunnat bli ännu större. För HBK gjorde då ingen höjdarmatch, men det räckte för att spela ut MFF, som idag spelade som ett division 4 lag. En spelare, Gische, kommer undan med godkänt. Resten, ingen nämnd och ingen glömd, underpresterade, för att uttrycka det milt. En ren uppvisning i uselhet alltså.

Pliktskyldig seger

Sverige tog igår sin första seger i VM-kvalet, i en match som bara skulle vinnas. Ungern hemma är match som ett lag av Sveriges kaliber ska vinna tio gånger av tio. Nu blev det ju också vinst, även om det såg minst sagt svajigt ut ett tag.

I första halvlek bjöd svenskarna på ett uselt spel av sällan skådat slag. Det var slarv, felpassningar, tafatthet i försvaret, och ett i princip icke-existerande anfallsspel. Och så fick Ungern dominera. Ett lag som tog stryk av Moldavien i EM-kvalet fick dominera på Råsunda mot Sverige! Detta borde inte tillåtas. Dock var Ungern uddlösa framåt, och som väl var kom Sverige ut som ett nytt lag i andra halvlek. Även om Ungern skapade ett par farligheter i början av halvleken var det ändå Sverige som satte press. Och snart förlöste Kim Källström oss med ett fint nickmål, läckert framspelad av Henke Larsson. Henke låg också bakom 2-0 målet när han spelade fram Samuel Holmen. Sedan blev det aldrig spännande igen, matchen punkterades i och med det andra målet. Att Ungern reducerade i slutet var kanske lite snopet, men inget som lär ha någon större betydelse längre fram. Att detta mål skulle ha betydelse för om Sverige går till VM eller ej ser jag som osannolikt.

Innan och under EM skrev jag att Henke Larsson var en föredetting som inte hade något i en svensk startelva att göra. Jag står fortfarande fast vid den åsikten, fast jag måste säga att igår var han matchens lirare. Han spelade fram till Sveriges båda mål och styrde anfallsspelet nästan som i fornstora dagar. Om Henke kan fortsätta hålla den här nivån i landslaget så förtjänar han en plats i startelvan, men jag undrar om han kan det. Jag anser fortfarande att Elmander borde spela vid sidan om Zlatan. Målskyttarna Källström och Holmen stod också för bra insatser. Källström var en god hjälp till Henke i att styra det offensiva spelet, och visade varför han borde vara given i startelvan. Sedan stod Holmen också för en bra insats. Han skulle passa bra som startman till höger i ett 4-4-2 system. Isaksson stod för några viktiga räddningar, även om skotten kanske inte var de bästa. Men om Sverige haft en mindre stabil målvakt hade det kunnat sluta mycket illa. Petter Hansson är till skillnad från Henke en spelare som jag ofta har hyllat, men nu ska han få lite ris. Igår slarvade han en hel del och släppte förbi ungrarna lite väl lätt, vilket höll på att ställa till det ett par gånger. Precis som i den ödesdigra matchen mot Ryssland var han inte riktigt sig själv. Här krävs det skärpning. Zlatan var  ganska osynlig, och fick inte riktigt till det igår kväll. Han blev helt riktigt utbytt, vilket ha verkade bli förbannad över. Men en spelare av Zlatans kaliber ska bli förbannad när han blir utbytt. Om han sedan blir det på sig själv eller tränaren är en annan sak.
Allt som allt får gårdagens insats ändå sägas vara godkänd från Sveriges sida. En usel första halvlek, och en bra andra som resulterar i vinst är lika med godkänt. Sedan finns det en del frågetecken, särskilt kring spelsystemet. 3-5-2 har inte gett några imponerande resultat hittills, och spelarna verkar inte vara vana vid systemet. 4-4-2 har ju funkat tidigare, och Sveriges spelare är bäst lämpade för detta system. Det var heller inte spelsystemets fel att vi åkte ur EM i gruppspelet, så jag ser ingen anledning att ändra. Att vi inte kan spela såhär mot Portugal är självklart, och det kommer Sverige inte heller göra. Svenskarna spelar alltid bättre mot bra lag, sedan om det blir vinst eller ej, det får vi se.

Danmark imponerade med att slå Portugal på bortaplan. Danskarna kanske är på gång igen, och kommer helt klart bli en farlig motståndare för Sverige. Den stora frågan fotbollseuropa måste ställa sig idag är väl: Vad fan hände i Basel? Hur kunde lilleputtlaget Luxemburg slå Schweiz, som är ett lag av ganska god europeisk klass, ungefär i nivå med Sverige? Schweizarna måste verkligen ha underskattat Luxemburg. Hursomhelst måste det vara en av de största fotbollsskrällarna genom tiderna, och det är ju skitkul för Luxemburg att de lyckades slå ett 50-100 placeringar högre rankat lag.