Vinst i Eurovision!

Det har ju gått en vecka nu sedan Loreen vann Eurovision Song Contest och Sverige fick sin första seger på tretton år. Men jag har inte blivit färdig till att skriva ner mina tankar om detta förrän nu. Men det var iaf en väldigt underhållande final där i Baku för exakt en vecka sedan nu, på så många olika sätt. 

Loreens "Euphoria" är en grymt bra låt, och den var definitivt en av mina favoriter i Melodifestivalen. Första gången jag hörde låten så kändes det som att den var en kandidat till att vinna Melodifestivalen, och att den även kunde gå hela vägen i Eurovision. Och den var ju skyhög favorit redan från början, men därmed vågade jag inte riktigt hoppas på seger, eftersom det alltid brukar gå åt helvete när en svensk låt är favorit i Eurovision. Men det var aldrig någon fara. Det märktes inte minst i Loreens uppträdanden, publiken var med på noterna direkt. "Euphoria" var också den låt som var mest sedd på Youtube, den hade gått och väl över två miljoner tittare redan innan finalen i Eurovision avgjorts. Och i omröstningen var det väl egentligen aldrig något snack. Det var lite spännande i halva omröstningen, men sedan drog Loreen ifrån de ryska gummorna och fick tolva på tolva, och slog nästan Rybaks rekord från 2009. Och den här veckan har hon fått många välförtjänta hyllningar från alla möjliga håll. En perfekt vinnarlåt var det ju. Den lät som en typisk poplåt anno 2012, men samtidigt hade den ett mer suggestivt inslag. Vilket gör att "Euphoria" går hem både i stugorna och i de lite finare salongerna. Och visst var de ryska tanterna ett trevligt inslag, men de kändes inte riktigt som en vinnare. För övrigt var det väldigt hög standard på Eurovision i år med många bra låtar. Detta års tävling blir en av mina favoriter tillsammans 2001, 2005 och 2009. 

Då blir det alltså Eurovision i Sverige 2013. Som Malmöbo hoppas jag givetvis att tävlingen hålls här nere. Vi har ju arenan för det, och även en internationell och kosmopolitisk stad, och dessutom går det snabbt att ta sig till arenan från Kastrup för internationella besökare. Men Sverige, och framför allt SVT, tenderar att vara väldigt Stockholmsfixerat, så frågan är om inte tävlingen hamnar i huvudstaden ändå, om de vill testa den nya Friends arena. Men man kan ju hoppas att den kommer hit, för det skulle vara grymt att se Eurovision live i sin hemstad om man nu har råd med det.