Eurovisionfiasko igen

Sverige misslyckades igår återigen i Eurovision Song Contest igår. Jag hade hade iallafall hoppats på en top tio placering. Så blev det nu inte, trots att det var en bra låt, åtminstone i mitt tycke. 21:a plats är jäkligt dåligt. Kanske var Malena Ernmans låt inte tillräckligt udda, jag tyckte dock att den stack ut. Den kanske helt enkelt stack ut för mycket, med tanke på att årets topplåtar, undantaget vinnaren, var ganska konventionella. En effekt av  återinförandet av jurygrupper måhända?  Kanske hade "La Voix" fått en bättre placering om bara folket fått rösta. Den fick ju inte särskilt många poäng av juryn i svenska melodifestivalen. Men, det är nog snarare så att Europa inte tycker som oss, minns att låten bara fick 1 poäng av den internationella juryn. Frågan är vilken desperat åtgärd Christer Björkman ska ta till den här gången för att ta Sverige tillbaka till toppen.

I övrigt får jag väl hålla med kommentatorerna om att det var en bra final i år. Detta trots att mina största favoriter (som vanligt) blev utslagna i semifinalen. Schweiz, Makedonien och Cypern hade gärna fått delta i finalen. Men det fanns trots allt en hel del bra låtar med i finalen. Norge tillhörde dock inte mina favoriter, men jag kunde som alla andra konstatera att låten skulle vinna på ett tidigt stadium i omröstningen, det var ju aldrig något snack. Det blev ju ändå lite svensk framgång i och med att Arash tävlade för Azerbajdzan och kom trea. Det var en skön låt som gärna hade fått vinna. Överraskande var det att England kom så pass högt upp som på femte plats (tror jag att det var). De har de senaste åren kommit långt ner i resultatlistorna, och det var väl inget speciellt med deras låt i år heller, även om den var helt okej. Placeringen kanske var en effekt av jurygrupperna, som kanske röstar mer på sånginsats än själva framträdandet. Återupprättad heder för England alltså, när får Sverige framgång igen? Nästa år, kanske?


Ständigt denna Henke!

Att hif har något MFF saknar, nämligen en spelare som kan avgöra matcher på egen hand, blev tydligt igår. I en match som inget lag förtjänade att vinna kliver en viss Henrik Larsson fram och avgör. hif har en anfallare som är van vid riktigt stora matcher och det är vad de vinner på.

Jag tog mig till Helsingborg via supporterbuss. Den här gången körde vi på motorvägen istället för att åka genom Landskrona, men det tog förmodligen ändå längre tid pga köer. Men vi är framme i god tid innan matchen, och jag har inga problem med att ta mig in på läktaren, och får en bra plats. På läktaren uppe till höger om oss dyker det sedan upp ett par unga hif:are för att provocera. Fast frågan är om de egentligen bryr sig om hif, det vill väl bara ha uppmärksamhet, men vissa i klacken tycker ändå det är nödvändigt att kasta mynt på dem. Resten av tiden innan matchen ägnar jag och några andra i klacken åt att jävlas med hif-klacken genom ramsor och gester. Innan matchstarten, som blir framflyttad 10 minuter, drar vi igång tifot som består av ett antal stora flaggor. Förhoppningsvis blev det snyggt, jag vet som vanligt ingenting eftersom jag stod mitt i klacken.

Första halvlek är ett ställningskrig. Båda lagen försöker anfalla, men kan inte ta sig igenom respektive försvarsmur. Gische kommer ensam med hif:s målvakt och får ett bra läge, men skottet blir för löst, och målvakten tar det, även om han släpper bollen först. Annars lyckas MFF:s anfallare inte få till det, de fastnar på försvarare eller gör en dribbling för mycket. Försvaret är däremot låst och hif skapar ingenting. Andra halvlek fortsätter likadant. hif sticker upp med ett par halvchanser då och då. En period i början/mitten av halvleken är det dock vi som pressar. Dock utan resultat. Får vi någon gång iväg ett skott så fastnar det på en försvarare, annars så är det inlägg som går precis förbi spelare. Wilton Figueireido kommer igenom en gång, men dribblar för länge, trots att han har ett utmärkt läge att skjuta. Matchen ser ut att sluta oavgjord, men så kommer då det där irriterande målet av Henke. Man släpper honom en gång,och då smäller det. Sedan händer inte så mycket mer, förutom att det nästan urartar när Gische fäller Adama Tamboura, och hif får frispark, korrekt. Men Tamboura ligger kvar och gnäller, och Gische blir irriterad och drar honom i armen för att få upp honom, vilket leder till att andra hif-spelare lägger sig i,och då kommer även mffarna, och det hettar till. Inget att säga om egentligen, det är så det ska vara när det är derby, heta känslor hör till. Dock pinsamt att några supportrar kastar in smällare på planen i samband med detta. I vilket fall så förlorar vi matchen, och det är givetvis tryckt stämning på bussen hem.

Som jag skrev i början av inlägget; hif vinner på grund av Henke. Får han en chans så gör han mål, iallafall i Allsvenskan, och då hjälper det inte att Jasmin Sudic bevakat honom utmärkt i 88 minuter. När jag tidigare skrivit om landslaget har jag skrivit att Henke inte borde platsa där längre, men i Allsvenskan duger han gott. Faktum är väl att han är en av seriens absolut bästa spelare, om inte den bästa. Det är dock stor skillnad mellan Allsvenskan och internationell fotboll, och att en 37-åring platsar i svenska landslaget ställer jag mig tveksam till. 
MFF skulle behöva någon som Henke just nu, det är väldigt oroande att vi inte har gjort mål på tre allsvenska matcher. Vi har bra anfallare det är inget snack om saken, men de måste disponeras om. Förts och främst måste vi gå tillbaka till att ha två man på topp, det är ju helt uppenbart nu att det inte funkar med 4-5-1, vi gör ju fan inga mål! Det spelar ingen roll att vi har tre anfallare på planen när två av dem spelar på mittfältet. Wilton Figueireido har ju inte imponerat hitills, han dribblar alldeles för mycket. Lite som Junior, men denna spelare gjorde ju också bra matcher i MFF, så Wiltons tid kommer nog. Det är inte alltid lätt att komma till en ny klubb. Eddie borde sättas på bänken, han är helt enkelt inte i form, och misslyckas med det mesta för tillfället. Som jag skrev i inlägget inför denna match så borde Agon sättas in från start. Han har ju trots allt gjort flest mål i år, och han skulle nog må bra av att få det förtroendet. Att han är för ung för att spela från start tror jag inte, se bara på Robin Söder och Rasmus Jönsson vad de har åstadkommit. Låt vara att Agon inte gjorde mycket igår, men vem gjorde det offensivt?
Försvaret fungerade bra igår, som vanligt denna säsong. Den här gången kan jag knappt ens klaga på Gabriel, förutom att det var han som missade markeringen på Henke. Jasmin Sudic gjorde som sagt ett utmärkt jobb med att bevaka denne. Att som 18-åring gå in och ta bort en före detta världsspelare ur matchen, det är starkt. Vi har inte bara offensiva talanger i MFF!

Men, som sagt; vi måste börja göra mål så att försvarets ansträngningar inte blir meningslösa!

Inför hif-MFF

Imorgon är det då dags för match mot hif första gången det här året, och självklart kommer jag vara på plats i Helsingborg. MFF:s form har väl inte varit så bra den senaste tiden, men det samma gällde för hif innan segern mot aik. Jag skrev också ett sådant här inlägg innan motsvarande match förra året, och då kan man säga att MFF:s förutsättningar var omvända. De hade då tre raka segrar efter att ha inlett säsongen med fyra matcher utan seger. I år har vi tre raka utan seger, men har inlett med tre raka segrar. Hursomhelst blir det en tuff match, men visst har MFF en bra chans. Är försvaret lika tätt som mot Gefle så är hälften vunnet, men sedan måste man ju fan göra mål också! Varför inte satsa på Agon från start, han är säkert hungrig, och något måste göras åt afallsspelet med tanke på hur det såg ut senast. Får bara hoppas att Henke Larsson inte visar samma form som i matchen förra året. Annars kan man nog räkna med att vi får ett lika "varmt" välkommnande av hif:arna som förra året, men den här gången ska de fan inte vinna! Nu ska vi visa vilka som är bäst i Skåne.