Supercupmiss 2011

Det är väl ingen tvekan någonstans om att den här säsongen kommer bli ytterst spännande för MFF. Förutom att försvara SM-guldet ska vi göra ett försök att ta oss till Champions League, något som inget svenskt klubblag har lyckats med på elva år. Och igår kan man väl säga att säsongen tjuvstartade med Supercupen som dessutom var ett derby mot värsta konkurrenten. Men den kunde ju ha börjat bättre.

Den här matchen är jag på sittplats. Runt 10 000 åskådare är på plats på Swedbank Stadion, men det ser ändå lite tomt ut i och med att de övre läktarna inte används. Innan matchen hålls en tyst minut för jordbävningsoffren i Japan. Då står ett par supportrar i respektive klack för pinsamheter när de skriker saker till varandra men dessa hyschas dock av övriga fans. Det är hif som inleder matchen bäst och redan efter två minuter har Marcus Nilsson satt 1-0. Helsingborgarna fortsätter att vara farliga den första kvarten när det är hönsgård i MFF:s försvar. Vi står för en sällsynt usel inledning på matchen. Men plötsligt gör Jimmy Durmaz en dragning på kanten och spelar fram Wilton som dock skjuter utanför. Ett par minuter senare gör Durmaz ännu en dragning och fintar bort en hif-spelare, och spelar återigen fram Wilton som den här gången sätter bollen i krysset!! 1-1! Efter detta tar MFF över matchen, och spelar riktigt bra resten av halvleken. Nu börjar spelet kännas igen från förra säsongen. Durmaz fortsätter spela lysande, och har bland annat en frispark i ribban. En eller två MFF "supportrar" står dock återigen för pinsamheter, och kastar in smällare på planen. Detta gillas dock inte av övriga supportrar som skanderar "ut med packet", och vad jag kan se blir det nästan slagsmål. Jimmy Durmaz får gå fram och lugna ner känslorna i klacken. Men första halvlek slutar iallafall 1-1 med mersmak.

Andra halvlek inleder vi också bra, Bland annat har skjuter Daniel Larsson ett skott som en hif-back räddar på mållinjen. Sedan förvandlas matchen till ett ställningskrig som står och väger. Vi har svårt att bryta oss igenom hif:s försvar. På slutet börjar också hif skapa halvchanser, och får hjälp av att Jeffrey Aubynn blir utvisad. Samtidigt släpper också domaren klara offsider på hif-spelare, och låter Erik Sundin filma hejvilt. Typiskt nog så är det också Sundin som avgör framspelad av Alexander Gerndt som ser ut att vara i kalr offside postion från där jag sitter. Men domarna för inget nu heller, och hif vinner matchen och Supercupen. Supportrarna visar dock inte så mycket bitterhet utan sjunger "mästarna från Malmö här är vi!". Och vi är ju fortfarande svenska mästare medans hif bara vunnit ett par cuper.

Trots förlusten så spelade MFF trots allt bra större delen av matchen. Försvaret var docksk lite av en hönsgård i vissa skeden. Och det berodde förmodligen på att Ivo Pekalski saknades. Vi såg ju förra säsongen hur osäkert det blev när Ivo inte var med. I de matcher han inte var med blev det också oftast förlust. Aubynn funkade inte alls som ersättare utan var tämligen usel, och toppade det med utvisningen. Sedan spelade det självklart också roll att Johan Dahlin inte var med. Han ger en trygghet som Dusan Melicharek inte alls är kapabel till. Men det fanns också spelare som gjorde en bra match, särskilt Durmaz som var helt lysande, och stod för några riktigt snygga dragningar, det var ju så han spelade fram till Wiltons mål. En Wilton som blandade och gav, ena stunden stod han för riktigt snygga grejer för att i nästa slarva rejält. Men även om det nu handlar om en titel, så är trots allt Supercupen bara en försäsongsmatch, och det är inte nu laget ska vara som bäst. Men eftersom jag är lite vidskeplig fick jag ändå lite dåliga vibbar av gårdagens match, i och med att den liknade första matchen i Allsvenskan 2005 då vi senast var regerande mästare. Den matchen förlorade vi också med 1-2, och så slutade ju säsongen som den gjorde med förlust i Champions League- kvalet mot Thun och endast femte plats i Allsvenskan. Men detta är ändå historia och det kan nog bli bättre den här säsongen om allt faller på plats. Då ska vi helst behålla Rolle som tränare. Det är bara att hoppas att han inte går till FCK nu. Trots allt ser jag framemot säsongsstarten om två veckor. Det kommer att bli mycket spännande.