Vilken härlig derbyseger!

I torsdags besegrade alltså MFF hif i säsongens hittills bästa match. Och som de gjorde det! Vi var totalt överlägsna hela matchen, och spelade ut vår värsta konkurrent, tillika regerande mästarna efter noter! Det här var MFF:s bästa match sedan Champions League kvalmatcherna mot Rangers i juli/augusti.

Jag cyklar till Stadion i ett ganska kraftigt regnande. När jag kommer fram så är jag genomblöt. Jag får så ute på en av kanterna den här gången, eftersom det är ganska fullt i mitten där klacken står. Och regnandet fortsätter under hela första halvlek, och jag står ganska långt ner så taket skyddar inte så bra. Det här kunde man ju tro att det inte skulle bli någon vidare derbyfest. Fast stämningen är bra, och det blir än bättre när hymnen drar igång och tifot börjar. Fast det når tyvärr inte riktigt ut till där jag står. Inte än så länge. Och hif-klackens pyroteknik gör att matchen försenas några minuter. Men när matchen drar igång sätter MFF an tonen direkt, och börjar skapa chanser. hif sticker upp någon gång, men har inte mycket att säga till om. Det dröjer inte länge förrän Daniel Larsson blir frispelad av Jille och sätter den stenhårt i mål! 1-0!!! Kort därefter får Ivo en chans på en hörna, men halkar och får inte in bollen. På nästa hörna tar han däremot revansch med en snygg slängnick och gör 2-0! Och nu rullar det bara på! Mathias Ranegie vinner en höjd duell med Pär Hansson i hif:s mål, och hinner sedan före tillrusande försvarare och gör 3-0!! Nu börjar jag dock bli lite orolig. 3-0 innan halvtid kan ibland innebära att motståndarna kan snacka ihop sig i halvtid och komma ut som ett nytt lag, matchen i Gävle för sex år sedan sitter fortfarande kvar i minnet. Och vi har ju tappat två 2-0 ledningar den här säsongen, kan vi hålla undan den här gången? Innan halvlek lyckas iaf hif inte göra något, och Durmaz är nära att utöka ledningen, men träffar ribban med ett stenhårt skott.

Min oro från första halvlek visar sig dock vara obefogad i andra. MFF fortsätter att spela ut hif rejält och skapar mängder av chanser! Jimmy Durmaz skjuter ett skott utanför straffområdet som tar i stolpen och går ut. Ponne nickar i ribban efter en hörna. Ranegie får ett friläge som Hansson räddar. Och hif är totalt ofarliga. Mot slutet av matchen börjar stämningen även sprida sig till min sektion. Och till resten av stadion, utom då hif:s sektion. Hela stadion gungar och hyllar ett MFF som spelat en fullständigt strålande fotboll och krossat värsta rivalen! Nu kan jag cykla hem lycklig!

Det är väldigt svårt att utse vem som varit bästa spelare i sådan här match, när alla står för strålande insatser. Men jag får nog hålla med de som utsåg matchens lirare om att Ranegie var bäst. Han var en ständig oro för hif:s försvar, var urstark i höjd dueller gjorde ett mål och skapade ett antal chanser. Fortsätter Ranegie såhär kan han bli väldigt nyttig för oss framöver! Och Durmaz briljerade rejält med underbara finter och smarta passningar. I torsdags var han verkligen på sitt bästa spelhumör! Och Jille på andra kanten var inte mycket sämre han! Daniel Larsson var också grym, och slet sönder hif försvaret med sina löpningar. För en gångs skull så fungerade det för båda våra anfallare i samma match. Ja, jag skulle kunna rabbla hela laget när det gäller nyckelspelare i matchen, men då skulle det här inlägget ta för lång tid att skriva.
Den här matchen kommer bli ett historiskt derby, ett sådant som jag aldrig kommer glömma. Av de derbyna mot helsingborg som jag har bevittnat hamnar detta på tredjeplats, efter den legendariska 5-0 krossen 2003, och segern i seriefinalen 2010 som blev avgörande för SM-guldet. Men vi var faktiskt mer överlägsna i den här matchen än i de två ovanstående. 2003 var hif hyfsat med, iaf under första halvlek, och 2010 års match var en jämn historia. Såhär överlägsna har jag alltså aldrig sett oss vara i ett derby tidigare! Och vilken kontrast denna match var gentemot förra årets katastrof, med idioten som kom i på planen, och hif tilldömdes segern. När MFF spelar såhär, då blir all tid och möda man lägger led på laget värt något.