Nu blir det tufft..

Sverige slarvade bort matchen mot Ungern ikväll och med det förmodligen också chansen att bli bästa tvåa och direktkvalificera sig för EM. Och de gjorde verkligen inte någon bra match den här gången. Det var som ett helt annat lag jämfört med hur de agerade i de föregående vinstmatcherna mot Moldavien och Finland. Och efter sexton år fick Ungern då vinna mot Sverige igen, senast var det också i ett EM-kval för övrigt. Saker och ting tenderar att jämna ut sig i fotbollsvärlden.

Efter Sveriges kvittering, resultatet av Elmanders snygga framspelning till Chippen, så såg Sverige ut att komma in i matchen. De skapade ett flertal chanser men var ineffektiva. Och tvärtemot de senaste åren blev det alltså Ungern som avgjorde i slutminuterna istället för oss. Ridå Sverige. Samtidigt som vi förlorade trots att vi hade flest chanser, så hade vi också en jävla tur att Ungern inte gjorde fler mål. Först var det straffen som Hajnal sköt i ribban. Sedan kom ju Wendts bjudning i andra halvlek som Isaksson dock lyckades rädda, och så missade de ju också öppet mål. Sverige var helt enkelt för dåliga ikväll, när det gällde som allra mest. Det verkar som att vi viker ner oss när motståndet är bra. Vinner hemmamatcher mot Ungern och Finland, det gör vi. Men borta mot Ungern och framförallt mot Holland då räcker vi inte till. Det är ju i sådana matcher vi måste prestera om vi ska ta oss till EM! Det fanns dock ljuspunkter i det svenska laget även en kväll som denna. Speciellt Chippen, som var strålande på sin kant och ständigt skapade problem för sin ungerske ytterback. Han spelade faktiskt lika bra som i sina glansdagar i mitten på 00-talet. Han är långt ifrån slut än! Elmander var också företagsam trots sina missar i första halvlek. Som jag nämnt ovan var det ju han som fixade framspelningen till Chippens mål. Men försvaret däremot var under all kritik, särskilt Oscar Wendt! Hans "framspelning" till Ungerns läge i början av andra halvlek är inget som en profesionell fotbollsspelare ska stå för, dessutom orsakade han straffen och såg allmänt förvirrad ut. Borde bli Safari som får starta nästa gång. Inte heller Zlatan hade en av sina bättre dagar. Synd, för hade han varit i toppform hade kanske slutresultatet blivit annorlunda. Inte heller Anders Svensson gjorde någon bra insats. Han har passerat sitt bäst före datum i landslaget, och så var det redan för några år sedan. In med Wernbloom på hans position istället!

Nu kan det komma att bli en tuff kamp om andra platsen med Ungern. Och det är en kamp som vi absolut inte ska ta för givet att vi vinner! Både Holland hemma och Finland borta är tuffa matcher. För att det ska kännas riktigt säkert bör Ungern helst förlora sin bortamatch mot Moldavien. Och även om vi skulle ta andraplatsen väntar nu med stor sannolikhet kval mot en annan två efter förlusten i kväll. Det kommer bli en tuff höst för Sveriges fotbollslandslag.