Sport under 00-talet
Så är då detta årtionde till ända, och det har varit ett omvälvande årtionde i sportens värld. Fantastiska resultat har varvats med stora skandaler. Så här ska jag försöka beskriva ungefär hur det såg ut, och vi börjar med att gå igenom decenniets stora mästerskap, det vill säga sommar- och vinter- OS och fotbolls- EM och VM.
Vinter-OS: Två olympiska vinterspel utkämpades detta årtionde. Det första år 2002 i Salt Lake City och det andra år 2006 i Turin. 2002 års OS blev framförallt känt som ett OS där Sverige gjorde totalfiasko, trots stora förhoppningar. Det hela toppades av förlusten mot Vitryssland i hockeykvartsfinalen. Detta kvalificerar sig helt klart som årtiondets största svenska idrottsfiasko. Ingen svensk lär ha glömt hur Tommy Salo missade pucken vilket ledde till 4-3 för Vitryssland och ridå Sverige. Annars minns man väl också Johann Muhleggs dopningsfusk, som är en av decenniets största skandaler. Han tog tre guld, som han i efterhand förlorade, men när den svenske favoriten Per Elofsson försökte hänga med honom på första distansen, så tog det knäcken på svensken, och även han stod för ett fiasko- OS. Det fanns dock positiva överrraskningar också, till exempel damkronorna som tog brons i damernas hockeyturnering efter en stormatch av Kim Martin i bronsmatchen mot Finland. Anmärkningsvärt var annars Norges enorma framgångar, vilket retade gallfeber på oss svenskar, och australiern Steven Bradburys guld i shorttrack skridsko, efter att alla motståndare ramlat.
Om 2006 blev ett svenskt fiasko så blev det raka motsatsen år 2006. Förväntningarna var inte särskilt höga, och därmed var succen total. 14 medaljer, varav 7 guld! Detta blev den största vinter-OS framgången i modern tid för Sverige. Tre av medljerna kom i skid-sprint. Damerna och herrarna tog guld i sprintstafett under samma dag, sedan vann Björn Lind herrarnas individuella sprint, under en gyllene svenskdag där också Anja Pärsson tog guld i slalom, curlingdamerna gick till en final som de vann följande dag, och Sverige tog sig till semifinal i Ishockey. Tre Kronor fullbordade ju fiaskot fyra år tidigare. Nu toppade de det hela med att ta guld! Laget inledde trevande i gruppspelet, och lade sig i sista matchen mot Slovakien för att få möta Schweiz som ansågs vara en lättare motståndare än Kanada och Tjeckien. Det var nog fler än jag som fruktade en repris från Salt Lake City. Men Schweiz var inga som helst problem, och sedan krossades Tjeckien i semin. Och så var det då finalen mot Finland. Lika tydligt som minnet av Salos tabbe mot Vitryssland är hos svensken,lika tyligt lär minnet av Niklas Lidströms skott i mål från blålinjen vara. Detta mål innebar 3-2 och guld för Sverige! Men det hade troligen inte gått utan Henrik Lundqvists svettiga räddningar i slutminuterna. Tre Kronor följde under våren upp med ett VM-guld, och i och med detta blev dem det enda lag som lyckats vinna OS och VM samma år.
Sommar-OS: Här var det tre spel som arrangerades Sydney 2000, Aten 2004, och Peking 2008. Inför Sydney var förväntningarna på de svenska idrottarna måttliga. Men de lyckades bättre än förväntat och det blev en hel del medaljer, varav fyra guld! Vi fick lära oss nya namn som Pia Hansen och Jonas Edman som tog vars ett guld i olíka skyttediscipliner. Lars Frölander vann sedan en rysarfinal på 100 meter fjäril, och Mikael Ljungberg tog ett efterlängtat guld i brottning. Tyvärr tog han livet av sig bara fyra månader senare. Therese Alshammar tog två silver, men låste in sig på toaletten i besvikelsen över det på 50 m fritt, och handbollslandslaget förlorade återigen en OS-final. Föga anade man då att detta skulle bli deras sista OS detta årtionde. I övrigt förundrades man över rekordslakten i simningarna, vilket var en konsekvens av de nya hajdräkterna. Detta var dock inget mot vad som skedde på VM i år, men det var en hint om vad som komma skulle. Det mest uppmärkssammade guldet i detta OS tog väl australiskan Cathy Freeman på 400 meter för damer i friidrott. Hon var aborigin, och det sågs lite som en revansch för dem för hur de behandlats av de inflyttade att hon fick ta guld. Hon firade med guldet att springa ärevarv med aborginernas flagga istället för Australiens.
2004 i Aten var förväntningarna ganska stora på svenskarna. De infriades väl inte helt och hållet även om det trots allt återigen blev fyra guld, dock färre medaljer av lägre valör. Det man som svensk framför allt minns från detta OS är Stefan Holms bragdvändning av höjdhoppsfinalen. Han låg pyrt till efter att ha rivit 2,34 två gånger, men han tar det i sista försöket, och tar sedan första på 2,36, och skakar därmed av sig konkurrenterna. Ungefär samtidigt vann Christian Olsson trestegsfinalen utan någon större konkurrens. Det var inte svårare för Carolina Kluft att vinna i sjukamp. Kanotisterna Marcus Oscarsson och Henrik Nilsson tog det fjärde guldet i K2 1000 meter, och fick kommentatorn Johan Ejeborg att skrika rejält. En annan minnesvärd kommentatorsinsats stod Paolo Roberto för som expertkommentator i boxning. Han levde sig med rejält i matcherna, särskilt när den 17-årige britten Amir Khan boxades. Repliken "Jag är kär, det är bara och säga det!" är numera klassisk. J-O Waldner gjorde en mycket bra insats i sitt sista OS, men lyckades inte ta medalj, det blev till slut en fjärdeplats. Michael Phelps inledde i dessa OS den dominans som skulle kulminera fyra år senare, Argentina hade nästan sitt A-lag i fotbollsturneringen och vann utan problem, USA:s Dream Team gjorde fiasko i basketturneringen och tog bara brons, och kinesen Xiang Liu tangerade världsrekordet på 110 m häck. Största skandalen var när de grekiska sprintrarna Konstatinos Kenteris och Ekaterina Thanou smet från ett dopingtest på moped, och sedermera kraschade.
2008 var förhoppningarna låga på Sverige, men det blev ännu sämre än vad man räknat med. Inte ett enda guld blev det. Dock fanns det också en del otur med i bilden. Ara Abrahamian blev bortdömd i sin semifinal i brottning, och protesterade med att slänga bronsmedaljen han sedan vann i mattan under prisutdelningen. Därmed blev han fråntagen han den medaljen. Sanna Kallur, som blivit folkkär när hon vann 100 m häck i EM i Göteborg två år tidigare, snubblade på en häck i semifinalen och var därmed borta. Och Therese Alshammar hade, enligt henne själv, problem med en sprucken baddräkt och hon åkte därmed ut i semifinal. Men det fanns också positiva överraskningar, exempelvis Jörgen Persson i pingis, som upprepade Waldners bedrift att bli fyra. Men de mest minnesvärda insatserna i Peking var inte svenska. Usain Bolt satte två fantastiska världsrekord på 100 och 200 meter som han sedan, otroligt nog, skulle förbättra rejält i VM året efter. Michael Phelps tog åtta guld, och blev därmed den som tagit flest guld i ett och samma OS. Hemmanationen Kina vann medaljligan överlägset, och bröt därmed USA:s dominans. Största stjärnan Xiang Liu var dock skadad, och fick bryta sitt häcklopp i försöken.
Fotbolls-VM: Eftersom Fotbolls-VM och Vinter-OS går samma år spelades det de gångna decenniet därmed två VM. Det första i Japan/Sydkorea år 2002. Detta mästerskap kom att bli känt som "skrällarnas VM". Lag som Sydkorea, Turkiet, Senegal och USA, satte mer namnkunniga motståndare som Frankrike, Portugal, Italien och Spanien på plats. Det började redan i första matchen när VM-debutanten Senegal sänkte regerande mästarna Frankrike. För Sverige blev detta VM ett roligt minne. Efter att ha inlett med en stark insats mot England, som slutade 1-1, blev det vinst mot Nigeria efter två mål av Henke. Men vi var tvugna att ta en poäng mot gruppfavoriten Argentina för att gå vidare. Vi var totalt utspelade i första halvlek och räddades av en storspelande Magnus Hedman i mål, och av en stenhård Johan Mjällby i backlinjen. I andra halvlek fick vi en frispark, och vad som hände sedan vet väl alla. Anders Svensson krutar upp den i krysset helt otagbart, och är fullständigt euforisk efter målet! Liksom större delen av svenska folket var vid denna tid förmodar jag. Argentina får en straff och kvitterar, men det hjälper inte. Sverige går till åttondelsfinal. Där tar det roliga dock slut. Vi är en stolpträff i förlängningen från kvartsfinal, men Senegal har turen på sin sida i den här matchen. I övrigt slår Sydkorea ut Italien i åttondelen, och Totti blir utvisad för filmning. Det avgörande målet i förlängningen görs av Ahn-Jung Hwan, som sedan blir sparkad från sin italienska klubb Perugia tack vare detta. Sydkorea satte färg på den här turnering, inte minst tack vare de månghövdade och högljudda fansen. Spanien slås ut på straffar i kvartsfinalen, sedan blir Tyskland för svårt i semin. Sydkorea förlorar sedan en mycket underhållande bronsmatch mot Turkiet, bland annat efter Hakan Sukur gjort det snabbaste målet i VM-historien. Ingen är dock ledsen över den uteblivna medaljen, och tränaren Guus Hiddink blir en legend i Sydkorea. Brasilien vinner sedan finalen mot Tyskland efter två mål av VM:s skyttekung Ronaldo. Hela åtta mål i detta VM gör honom till turneringens stora profil.
2006 blev inte lika roligt för Sverige även om vi också denna gång nådde åttondelsfinal. Inledningsmatchen mot Trinidad/Tobago var en match som bara skulle vinnas, men den blir istället en orgie i missade målchanser och slutar 0-0. Missandet fortsätter mot Paraguay i andra matchen, tills att Fredrik Ljungberg förlöser Sverige med sin 1-0 nick i 88:e minuten. Sverige står för en bra insats mot England, men det blir dock bara oavgjort och åttondelsfinal mot hemmalaget Tyskland. Här blir Sverige totalt utspelade, får Teddy Lucic tveksamt utvisad, och Henke bränner en straff. 2-0 till Tyskland är i underkant, och kritiken hemifrån blir svidande. Annars var detta ett VM som inte var någon höjdare på planen, med mycket defensivt spel. Talande nog var det Fabio Cannavaro, en back, som var turneringens bästa spelare. Istället för spelet var det olika kontroverser som hamnade i fokus. Åttondelsfinalen mellan Portugal och Holland var rena slagsmålet, med sexton gula och fyra röda kort. Christiano Ronaldo fick en del rubriker efter att ha provocerat lagkamraten från Man U, Wayne Rooney, till en utvisning i kvartsfinalen. Men det som man främst förknippar detta VM med är Zidanes skallning av Marco Materazzi i finalen mot Italien. Detta kan mycket väl ha kostat Frankrike guldet, eftersom Italien vinner i straffläggningen. I övrigt slog Brasiliens Ronaldo ett rekord, med sina tre mål blev han den spelare som gjort flest mål genom tiderna i VM. För Brasilien blev turneringen dock ett fiasko då man åkte ut mot Frankrike i kvartsfinalen.
Fotbolls-EM: Här har vi tre turneringar att beskriva, som alla varit tämligen underhållande. Decenniets första fotbollsmästerskap EM i Holland/Belgien år 2000 ser jag som den mest underhållande. För Sverige blev det dock fiasko i deras första mästerskap sedan succen 94. Största bottennappet var matchen mot Turkiet, med två lag som knappt spelade fotboll överhuvudtaget. I sista matchen spelade Sverige dock ut ett redan slutspelsklart Italien, men missade massor av chanser och Italien kunde vinna. Anmärkningvisvärt var hur Spanien gick vidare till kvartsfinal, de vände 2-3 mot Jugoslavien till 4-3 på tilläggstid, och slog därmed ut Norge som trodde sig ha gått vidare efter 0-0 mot Slovenien. Holland var det lag som imponerade mest fram till semifinalerna, men där tog det stopp mot Italien, efter att holländarna missat sammanlagt fem(!) straffar under ordinarie tid och straffläggning. Hade Italien haft tur tidigare i turneringen hade de otur i finalen(som för övrigt Anders Frisk dömde), där Frankrike kvitterade på tilläggstid, och sedan avgjorde på Golden Goal. Den spelare som var bäst i den här turneringen var Zinedine Zidane. Han är en av tidernas bästa, men han har aldrig innan eller efter EM 2000 varit så briljant som han var just då. Bästa insatsen av en spelare i ett mästerskap det här decenniet!
Från EM 2004 minns man framförallt en sak. Grekland vann! Detta var en skräll som hette duga! Men de spelade defensivt efter sina resurser. Backlinjen med anföraren Traianos Dellas var nästintill ogenomtränglig. Sedan hade man också en målskytt i Angelos Charisteas som avgjorde finalen. Grekland tog sig vidare från gruppspelet, sedan blev det tre raka 1-0 segrar. I finalen mötte de hemmalaget Portugal, som imponerat mer ju längre turneringen gick. Men precis som när lagen möttes i gruppspelet föll Portugal med uddamålet. De svenska insatsen var närmast en fröjd att skåda! Den inleddes med helt osannolika 5-0(!!) mot Bulgarien, i en match där Henke gjorde två mål. Sedan fick vi möta ett favorit tippat Italien, dock utan Totti, som blivit omdöpt till "Spotti" efter loskan mot Christian Poulsen i matchen mot Danmark, vilket gjorde att han nu var avstängd. Italien hade ett klart grepp om första halvlek, och tog också fullt rättvist ledningen med 1-0. Men Sverige växte sig in i matchen under andra halvlek, och så kom då den där magiska klacken från Zlatan som utjämnade matchen, och tog Sverige ett steg närmare kvartsfinal. Sedan spelade Sverige och Danmark 2-2, vilket tog båda lagen vidare, och italienska medier slog genast fast att matchen var uppgjord. Vi som såg matchen vet att så inte var fallet. Att Mathias Jonsson fick in 2-2 i slutet var ren tur. Sedan att lagen slutade spela efter det är en annan sak. Det tog dock återigen slut i första slutspelsrundan, denna gång mot Holland i kvartsfinal. Holland var väl bättre matchen igenom, men vi hade dock otur igen, då vi prickade både stolpe och ribba under förlängningen. Sedan missade Zlatan och Mellberg i straffläggningen, och då var det givetvis kört.
EM 2008 var återigen en underhållande turnering, fylld med fart och fläkt. Få av de mindre lagen gick in för att spela defensivt. Lag som Turkiet och Ryssland gick på offensiven även mot mer namnkunniga motståndare, vilket gav resultat. I denna utveckling hängde dock inte Sverige med, utan de fortsatte att förlita sig på en stabil defensiv. Visserligen blev det vinst mot ett ännu defensivare Grekland, men sedan blev det en snöplig förlust på tilläggstid mot blivande mästarna Spanien, och sista matchen beseglades Sveriges öde när vi blev utskåpade av ett tokoffensivt Ryssland. Ryssarna spelade sedan bort EM:s dittills bästa lag Holland, som slagit Frankrike i turneringens bästa match, i kvartsfinalen, innan det blev stopp mot Spanien. Den andra stora överraskningen var som sagt Turkiet, som i tre raka matcher vände i slutminuterna. Men ingen kunde rå på Spanien, och sällan har väl en vinnare i ett stort mästerskap känts mer rätt. Det är svårt att plocka ut enskilda profiler utan hela laget stod för en jätteinsats.
I detta inlägg skrev jag mer än vad jag trodde, så jag får helt enkelt fortsätta "historien" i ett annat inlägg. Då ska jag titta lite mer på fotbollen under decenniet, och ska jag göra några listor!
Vinter-OS: Två olympiska vinterspel utkämpades detta årtionde. Det första år 2002 i Salt Lake City och det andra år 2006 i Turin. 2002 års OS blev framförallt känt som ett OS där Sverige gjorde totalfiasko, trots stora förhoppningar. Det hela toppades av förlusten mot Vitryssland i hockeykvartsfinalen. Detta kvalificerar sig helt klart som årtiondets största svenska idrottsfiasko. Ingen svensk lär ha glömt hur Tommy Salo missade pucken vilket ledde till 4-3 för Vitryssland och ridå Sverige. Annars minns man väl också Johann Muhleggs dopningsfusk, som är en av decenniets största skandaler. Han tog tre guld, som han i efterhand förlorade, men när den svenske favoriten Per Elofsson försökte hänga med honom på första distansen, så tog det knäcken på svensken, och även han stod för ett fiasko- OS. Det fanns dock positiva överrraskningar också, till exempel damkronorna som tog brons i damernas hockeyturnering efter en stormatch av Kim Martin i bronsmatchen mot Finland. Anmärkningsvärt var annars Norges enorma framgångar, vilket retade gallfeber på oss svenskar, och australiern Steven Bradburys guld i shorttrack skridsko, efter att alla motståndare ramlat.
Om 2006 blev ett svenskt fiasko så blev det raka motsatsen år 2006. Förväntningarna var inte särskilt höga, och därmed var succen total. 14 medaljer, varav 7 guld! Detta blev den största vinter-OS framgången i modern tid för Sverige. Tre av medljerna kom i skid-sprint. Damerna och herrarna tog guld i sprintstafett under samma dag, sedan vann Björn Lind herrarnas individuella sprint, under en gyllene svenskdag där också Anja Pärsson tog guld i slalom, curlingdamerna gick till en final som de vann följande dag, och Sverige tog sig till semifinal i Ishockey. Tre Kronor fullbordade ju fiaskot fyra år tidigare. Nu toppade de det hela med att ta guld! Laget inledde trevande i gruppspelet, och lade sig i sista matchen mot Slovakien för att få möta Schweiz som ansågs vara en lättare motståndare än Kanada och Tjeckien. Det var nog fler än jag som fruktade en repris från Salt Lake City. Men Schweiz var inga som helst problem, och sedan krossades Tjeckien i semin. Och så var det då finalen mot Finland. Lika tydligt som minnet av Salos tabbe mot Vitryssland är hos svensken,lika tyligt lär minnet av Niklas Lidströms skott i mål från blålinjen vara. Detta mål innebar 3-2 och guld för Sverige! Men det hade troligen inte gått utan Henrik Lundqvists svettiga räddningar i slutminuterna. Tre Kronor följde under våren upp med ett VM-guld, och i och med detta blev dem det enda lag som lyckats vinna OS och VM samma år.
Sommar-OS: Här var det tre spel som arrangerades Sydney 2000, Aten 2004, och Peking 2008. Inför Sydney var förväntningarna på de svenska idrottarna måttliga. Men de lyckades bättre än förväntat och det blev en hel del medaljer, varav fyra guld! Vi fick lära oss nya namn som Pia Hansen och Jonas Edman som tog vars ett guld i olíka skyttediscipliner. Lars Frölander vann sedan en rysarfinal på 100 meter fjäril, och Mikael Ljungberg tog ett efterlängtat guld i brottning. Tyvärr tog han livet av sig bara fyra månader senare. Therese Alshammar tog två silver, men låste in sig på toaletten i besvikelsen över det på 50 m fritt, och handbollslandslaget förlorade återigen en OS-final. Föga anade man då att detta skulle bli deras sista OS detta årtionde. I övrigt förundrades man över rekordslakten i simningarna, vilket var en konsekvens av de nya hajdräkterna. Detta var dock inget mot vad som skedde på VM i år, men det var en hint om vad som komma skulle. Det mest uppmärkssammade guldet i detta OS tog väl australiskan Cathy Freeman på 400 meter för damer i friidrott. Hon var aborigin, och det sågs lite som en revansch för dem för hur de behandlats av de inflyttade att hon fick ta guld. Hon firade med guldet att springa ärevarv med aborginernas flagga istället för Australiens.
2004 i Aten var förväntningarna ganska stora på svenskarna. De infriades väl inte helt och hållet även om det trots allt återigen blev fyra guld, dock färre medaljer av lägre valör. Det man som svensk framför allt minns från detta OS är Stefan Holms bragdvändning av höjdhoppsfinalen. Han låg pyrt till efter att ha rivit 2,34 två gånger, men han tar det i sista försöket, och tar sedan första på 2,36, och skakar därmed av sig konkurrenterna. Ungefär samtidigt vann Christian Olsson trestegsfinalen utan någon större konkurrens. Det var inte svårare för Carolina Kluft att vinna i sjukamp. Kanotisterna Marcus Oscarsson och Henrik Nilsson tog det fjärde guldet i K2 1000 meter, och fick kommentatorn Johan Ejeborg att skrika rejält. En annan minnesvärd kommentatorsinsats stod Paolo Roberto för som expertkommentator i boxning. Han levde sig med rejält i matcherna, särskilt när den 17-årige britten Amir Khan boxades. Repliken "Jag är kär, det är bara och säga det!" är numera klassisk. J-O Waldner gjorde en mycket bra insats i sitt sista OS, men lyckades inte ta medalj, det blev till slut en fjärdeplats. Michael Phelps inledde i dessa OS den dominans som skulle kulminera fyra år senare, Argentina hade nästan sitt A-lag i fotbollsturneringen och vann utan problem, USA:s Dream Team gjorde fiasko i basketturneringen och tog bara brons, och kinesen Xiang Liu tangerade världsrekordet på 110 m häck. Största skandalen var när de grekiska sprintrarna Konstatinos Kenteris och Ekaterina Thanou smet från ett dopingtest på moped, och sedermera kraschade.
2008 var förhoppningarna låga på Sverige, men det blev ännu sämre än vad man räknat med. Inte ett enda guld blev det. Dock fanns det också en del otur med i bilden. Ara Abrahamian blev bortdömd i sin semifinal i brottning, och protesterade med att slänga bronsmedaljen han sedan vann i mattan under prisutdelningen. Därmed blev han fråntagen han den medaljen. Sanna Kallur, som blivit folkkär när hon vann 100 m häck i EM i Göteborg två år tidigare, snubblade på en häck i semifinalen och var därmed borta. Och Therese Alshammar hade, enligt henne själv, problem med en sprucken baddräkt och hon åkte därmed ut i semifinal. Men det fanns också positiva överraskningar, exempelvis Jörgen Persson i pingis, som upprepade Waldners bedrift att bli fyra. Men de mest minnesvärda insatserna i Peking var inte svenska. Usain Bolt satte två fantastiska världsrekord på 100 och 200 meter som han sedan, otroligt nog, skulle förbättra rejält i VM året efter. Michael Phelps tog åtta guld, och blev därmed den som tagit flest guld i ett och samma OS. Hemmanationen Kina vann medaljligan överlägset, och bröt därmed USA:s dominans. Största stjärnan Xiang Liu var dock skadad, och fick bryta sitt häcklopp i försöken.
Fotbolls-VM: Eftersom Fotbolls-VM och Vinter-OS går samma år spelades det de gångna decenniet därmed två VM. Det första i Japan/Sydkorea år 2002. Detta mästerskap kom att bli känt som "skrällarnas VM". Lag som Sydkorea, Turkiet, Senegal och USA, satte mer namnkunniga motståndare som Frankrike, Portugal, Italien och Spanien på plats. Det började redan i första matchen när VM-debutanten Senegal sänkte regerande mästarna Frankrike. För Sverige blev detta VM ett roligt minne. Efter att ha inlett med en stark insats mot England, som slutade 1-1, blev det vinst mot Nigeria efter två mål av Henke. Men vi var tvugna att ta en poäng mot gruppfavoriten Argentina för att gå vidare. Vi var totalt utspelade i första halvlek och räddades av en storspelande Magnus Hedman i mål, och av en stenhård Johan Mjällby i backlinjen. I andra halvlek fick vi en frispark, och vad som hände sedan vet väl alla. Anders Svensson krutar upp den i krysset helt otagbart, och är fullständigt euforisk efter målet! Liksom större delen av svenska folket var vid denna tid förmodar jag. Argentina får en straff och kvitterar, men det hjälper inte. Sverige går till åttondelsfinal. Där tar det roliga dock slut. Vi är en stolpträff i förlängningen från kvartsfinal, men Senegal har turen på sin sida i den här matchen. I övrigt slår Sydkorea ut Italien i åttondelen, och Totti blir utvisad för filmning. Det avgörande målet i förlängningen görs av Ahn-Jung Hwan, som sedan blir sparkad från sin italienska klubb Perugia tack vare detta. Sydkorea satte färg på den här turnering, inte minst tack vare de månghövdade och högljudda fansen. Spanien slås ut på straffar i kvartsfinalen, sedan blir Tyskland för svårt i semin. Sydkorea förlorar sedan en mycket underhållande bronsmatch mot Turkiet, bland annat efter Hakan Sukur gjort det snabbaste målet i VM-historien. Ingen är dock ledsen över den uteblivna medaljen, och tränaren Guus Hiddink blir en legend i Sydkorea. Brasilien vinner sedan finalen mot Tyskland efter två mål av VM:s skyttekung Ronaldo. Hela åtta mål i detta VM gör honom till turneringens stora profil.
2006 blev inte lika roligt för Sverige även om vi också denna gång nådde åttondelsfinal. Inledningsmatchen mot Trinidad/Tobago var en match som bara skulle vinnas, men den blir istället en orgie i missade målchanser och slutar 0-0. Missandet fortsätter mot Paraguay i andra matchen, tills att Fredrik Ljungberg förlöser Sverige med sin 1-0 nick i 88:e minuten. Sverige står för en bra insats mot England, men det blir dock bara oavgjort och åttondelsfinal mot hemmalaget Tyskland. Här blir Sverige totalt utspelade, får Teddy Lucic tveksamt utvisad, och Henke bränner en straff. 2-0 till Tyskland är i underkant, och kritiken hemifrån blir svidande. Annars var detta ett VM som inte var någon höjdare på planen, med mycket defensivt spel. Talande nog var det Fabio Cannavaro, en back, som var turneringens bästa spelare. Istället för spelet var det olika kontroverser som hamnade i fokus. Åttondelsfinalen mellan Portugal och Holland var rena slagsmålet, med sexton gula och fyra röda kort. Christiano Ronaldo fick en del rubriker efter att ha provocerat lagkamraten från Man U, Wayne Rooney, till en utvisning i kvartsfinalen. Men det som man främst förknippar detta VM med är Zidanes skallning av Marco Materazzi i finalen mot Italien. Detta kan mycket väl ha kostat Frankrike guldet, eftersom Italien vinner i straffläggningen. I övrigt slog Brasiliens Ronaldo ett rekord, med sina tre mål blev han den spelare som gjort flest mål genom tiderna i VM. För Brasilien blev turneringen dock ett fiasko då man åkte ut mot Frankrike i kvartsfinalen.
Fotbolls-EM: Här har vi tre turneringar att beskriva, som alla varit tämligen underhållande. Decenniets första fotbollsmästerskap EM i Holland/Belgien år 2000 ser jag som den mest underhållande. För Sverige blev det dock fiasko i deras första mästerskap sedan succen 94. Största bottennappet var matchen mot Turkiet, med två lag som knappt spelade fotboll överhuvudtaget. I sista matchen spelade Sverige dock ut ett redan slutspelsklart Italien, men missade massor av chanser och Italien kunde vinna. Anmärkningvisvärt var hur Spanien gick vidare till kvartsfinal, de vände 2-3 mot Jugoslavien till 4-3 på tilläggstid, och slog därmed ut Norge som trodde sig ha gått vidare efter 0-0 mot Slovenien. Holland var det lag som imponerade mest fram till semifinalerna, men där tog det stopp mot Italien, efter att holländarna missat sammanlagt fem(!) straffar under ordinarie tid och straffläggning. Hade Italien haft tur tidigare i turneringen hade de otur i finalen(som för övrigt Anders Frisk dömde), där Frankrike kvitterade på tilläggstid, och sedan avgjorde på Golden Goal. Den spelare som var bäst i den här turneringen var Zinedine Zidane. Han är en av tidernas bästa, men han har aldrig innan eller efter EM 2000 varit så briljant som han var just då. Bästa insatsen av en spelare i ett mästerskap det här decenniet!
Från EM 2004 minns man framförallt en sak. Grekland vann! Detta var en skräll som hette duga! Men de spelade defensivt efter sina resurser. Backlinjen med anföraren Traianos Dellas var nästintill ogenomtränglig. Sedan hade man också en målskytt i Angelos Charisteas som avgjorde finalen. Grekland tog sig vidare från gruppspelet, sedan blev det tre raka 1-0 segrar. I finalen mötte de hemmalaget Portugal, som imponerat mer ju längre turneringen gick. Men precis som när lagen möttes i gruppspelet föll Portugal med uddamålet. De svenska insatsen var närmast en fröjd att skåda! Den inleddes med helt osannolika 5-0(!!) mot Bulgarien, i en match där Henke gjorde två mål. Sedan fick vi möta ett favorit tippat Italien, dock utan Totti, som blivit omdöpt till "Spotti" efter loskan mot Christian Poulsen i matchen mot Danmark, vilket gjorde att han nu var avstängd. Italien hade ett klart grepp om första halvlek, och tog också fullt rättvist ledningen med 1-0. Men Sverige växte sig in i matchen under andra halvlek, och så kom då den där magiska klacken från Zlatan som utjämnade matchen, och tog Sverige ett steg närmare kvartsfinal. Sedan spelade Sverige och Danmark 2-2, vilket tog båda lagen vidare, och italienska medier slog genast fast att matchen var uppgjord. Vi som såg matchen vet att så inte var fallet. Att Mathias Jonsson fick in 2-2 i slutet var ren tur. Sedan att lagen slutade spela efter det är en annan sak. Det tog dock återigen slut i första slutspelsrundan, denna gång mot Holland i kvartsfinal. Holland var väl bättre matchen igenom, men vi hade dock otur igen, då vi prickade både stolpe och ribba under förlängningen. Sedan missade Zlatan och Mellberg i straffläggningen, och då var det givetvis kört.
EM 2008 var återigen en underhållande turnering, fylld med fart och fläkt. Få av de mindre lagen gick in för att spela defensivt. Lag som Turkiet och Ryssland gick på offensiven även mot mer namnkunniga motståndare, vilket gav resultat. I denna utveckling hängde dock inte Sverige med, utan de fortsatte att förlita sig på en stabil defensiv. Visserligen blev det vinst mot ett ännu defensivare Grekland, men sedan blev det en snöplig förlust på tilläggstid mot blivande mästarna Spanien, och sista matchen beseglades Sveriges öde när vi blev utskåpade av ett tokoffensivt Ryssland. Ryssarna spelade sedan bort EM:s dittills bästa lag Holland, som slagit Frankrike i turneringens bästa match, i kvartsfinalen, innan det blev stopp mot Spanien. Den andra stora överraskningen var som sagt Turkiet, som i tre raka matcher vände i slutminuterna. Men ingen kunde rå på Spanien, och sällan har väl en vinnare i ett stort mästerskap känts mer rätt. Det är svårt att plocka ut enskilda profiler utan hela laget stod för en jätteinsats.
I detta inlägg skrev jag mer än vad jag trodde, så jag får helt enkelt fortsätta "historien" i ett annat inlägg. Då ska jag titta lite mer på fotbollen under decenniet, och ska jag göra några listor!
Kommentarer
Trackback